сряда, 27 януари 2010 г.

Фитнес здраве (Fitness health).

Натурално красиви и здрави!

Думата фитнес от английски означава "добро здравословно състояние". Това е ролята на фитнеса в нашия живот - допринася за поддържането на добро здраве и дълголетие.

Фитнесът не е спорт или състезание, нито е културизъм, за какъвто някои хора го мислят.

В миналото здравето се е разбирало просто като липса на болести. Днес здравето е нещо по-сложно. То се свързва с определения като физическо, ментално, социално и емоционално състояние.

Фитнес упражненията засягат силно и вътрешната кондиция на човека. Те работят и за най-важния мускул в човешкото тяло - сърцето. Колкото по-силна е мускулатурата на сърцето, толкова по-здрав и способен за натоварвания е човекът.

За да се подсилят скелетните мускули например, трябва да се изпълняват упражнения с тежести, различни уреди, дори може да се ползва и тежестта на собственото ви тяло. При изпълнението на упражненията, скелетните мускули изтласкват кръв от близките вени до сърцето, което трябва да се "стисне" по-силно и по-бързо, за да снабди тялото отново с
необходимата кръв.

Колкото по-високо е физическото натоварване, толкова повече кръв преминава през сърцето и съкращенията на сърдечният мускул стават по-чести.

Занимаващите се с фитнес придобиват самочувствие. Той е за всички възрасти и за двата пола. Фитнесът е основата на един пълноценен начин на живот, който кара тялото, ума и душата да работят съвместимо.

------------------------------------------------------------------
© 2010, П. Младенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар